ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

6 τρόποι για να εντάξετε την ανάγνωση στην καθημερινότητα των παιδιών


books-kids
Γνωρίζετε ότι η ανάγνωση είναι σημαντική για τα παιδιά σας, αλλά δυσκο-
λεύεστε να βρείτε χρόνο ώστε να τα μυήσετε σε αυτήν;
Εκείνο που έχετε να κάνετε ως γονείς είναι να βρείτε δημιουργικούς τρόπους, προκειμένου να εντάξετε την ανάγνωση στο καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών σας, κάνοντας την να ξεχωρίζει από άλλες δραστηριότητες που κεντρίζουν την προσοχή και το ενδιαφέρον τους.
  • Περικυκλώστε το παιδί σας με βιβλία
Κατεβάστε τα βιβλία από τα σκονισμένα ράφια και πάρτε τα μαζί σας οπουδήποτε: στο πάρκο, στο σαλόνι αναμονής του γιατρού, ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο. Εντάσσοντας τα παραμύθια στο πρόγραμμα του παιδιού, θα το βοηθήσετε να συνδέσει την ανάγνωση με άλλες καθημερινές δραστηριότητες.
  • Ορίστε συγκεκριμένη ώρα ανάγνωσης
Φροντίστε να βρείτε μία συγκεκριμένη ώρα μέσα στην ημέρα, την οποία θα εκμεταλλευτείτε για να διαβάσετε εξωσχολικά βιβλία παρέα με το παιδί σας. Ένα παραμύθι πριν τον βραδινό ύπνο ή μετά το μεσημεριανό φαγητό είναι ιδανικό. Θα παρατηρήσετε ότι χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να κουρνιάσετε στον καναπέ και να μοιραστείτε μία ιστορία με το μικρό σας.
children-reading
  • Επισκεφθείτε τη βιβλιοθήκη
Δεν χρειάζεται να πηγαίνετε σε καθημερινή βάση, όμως μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετή. Προτείνετε στο παιδί σας να δανείζεται 7 βιβλία κάθε φορά -ένα για κάθε ημέρα της εβδομάδας- και ενθαρρύνετε το να τα διαβάσει μέχρι την επόμενη επίσκεψη.
  • Διαβάστε τα πάντα
Μην μένετε μόνο στα βιβλία. Μπορεί να σας φανεί περίεργο, αλλά ακόμα και οι επιγραφές των καταστημάτων μπορεί να φανούν χρήσιμες. Πηγαίνετε στην κουζίνα και διαβάστε μαζί τις ετικέτες των τροφίμων ή βιβλία μαγειρικής. Οπουδήποτε υπάρχουν λέξεις, πρόκειται για καλή πηγή ανάγνωσης.
  • Βάλτε ετικέτες στα πάντα
Φρόντισε ώστε να είναι αδύνατο για το παιδί να αποφύγει την ανάγνωση. Δημιουργήστε ετικέτες με τις ονομασίες των αντικειμένων και κολλήστε τες παντού μέσα στο σπίτι, από τις πόρτες και τα παράθυρα μέχρι τα αγαπημένα του παιχνίδια.
  • Διαβάστε και παίξτε
Δεν χρειάζεται να κρατάτε συνεχώς ένα βιβλίο στο χέρι. Επωφεληθείτε από την ώρα του παιχνιδιού και δημιουργήστε μαζί με το παιδί τη δική σας παραλλαγή της αγαπημένης του ιστορίας, την οποία μπορεί να διαβάσει στους φανταστικούς ακροατές του, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τα παιχνίδια του.
ΠΗΓΗ: infokids.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου