Τι μας προσφέρουν; 

Τα 5+1 «συν» τους 

Πραγματική «βόμβα» υγείας φαίνεται να είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία, σύμφωνα με μελέτες, δρουν προστατευτικά στην υγεία της καρδιάς, συμβάλλουν στη σωστή εγκεφαλική λειτουργία και στη ρύθμιση των τριγλυκεριδίων στο αίμα, ενώ φαίνεται να σχετίζονται με μείωση της φλεγμονής και περιορισμό του πόνου, αντιμετώπιση της κατάθλιψης και προληπτική δράση ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου. 


Οι 20 top τροφές
ΤρόφιμοΠεριεκτικότητα σε ω-3 (γρ.)
Λιναρόσπορος (2 κουταλιές)

Καρύδια (1/4 φλιτζανιού)

Σολομός (120 γρ.)

Σκουμπρί (120 γρ.)

Πέστροφα ιχθυοτροφείου (120 γρ.)

Σαρδέλες σε λάδι (120 γρ.)

Ξιφίας (120 γρ.)

Τόνος ψάρι (120 γρ.)

Πέρκα (120 γρ.)

Γαρίδες μαγειρεμένες (120 γρ.)

Λυθρίνι μαγειρεμένο (120 γρ.)

Χταπόδι μαγειρεμένο (120 γρ.)

Λαχανάκια Βρυξελλών (1 φλιτζάνι)

Μπακαλιάρος μαγειρεμένος (120 γρ.)

Κουνουπίδι / Μπρόκολο βρασμένο (1 φλιτζάνι)

Λάχανο βρασμένο (1 φλιτζάνι)

Σπανάκι βρασμένο (1 φλιτζάνι)

Φιστίκια Αιγίνης (1/2 φλιτζάνι)

Σουσάμι ψημένο (2 κουταλιές)

Ταχίνι (2 κουταλιές)
3,5 γρ.

2,27 γρ.

2,56 γρ.

1,65 γρ.

1,4 γρ.

1,36 γρ.

1,2 γρ.

0,8 γρ.

0,55 γρ.

0,4 γρ.

0,4 γρ.

0,4 γρ.

0,26 γρ.

0,3 γρ.

0,2 γρ.

0,17 γρ.

0,15 γρ.

0,15 γρ.

0,1 γρ.

0,1 γρ.

Τα ω-3 στο τραπέζι μας 
Οι παρακάτω πρακτικοί τρόποι θα μας βοηθήσουν να εντάξουμε τα ω-3 λιπαρά οξέα στην καθημερινότητά μας και να επωφεληθούμε στο έπακρο από τα οφέλη τους. 
● Για πρωινό, προσθέτουμε καρύδια στο γιαούρτι ή το γάλα με τα δημητριακά μας. 
Επιλέγουμε για σνακ ένα κουλούρι με σουσάμι ή μια χούφτα καρύδια. 
● Καταναλώνουμε 2-3 φορές την εβδομάδα ψάρια (μεταξύ των οποίων και λιπαρά). 
● Συνοδεύουμε κάθε γεύμα μας με λαχανικά εποχής που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, όπως είναι το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών. 
● Ρίχνουμε σπόρους λιναρόσπορου στη σαλάτα μας. 
● Δοκιμάζουμε να φτιάξουμε μόνοι μας ψωμί, προσθέτοντας λιναρόσπορο.


ΠΗΓΗ:vita.gr